Montessori

Maria Montessori a pus bazele metodei care îi poartă numele acum aproximativ 100 de ani, fiind un pionier al educației timpurii. Ea a observat copiii: ce îi atrage, cum reacționează la diverși stimuli, care sunt condițiile care îi fac să se dezvolte favorabil și s-a lăsat îndrumată de ei. Așadar, principiile pe care le-a enunțat Maria Montessori nu sunt teorii abstracte, ci rezultatul direct al unei bogate experiențe concrete. Strategiile ei de predare și descoperirile legate de psihologia copiilor au revoluționat educația copiilor din întreaga lume. 

Metoda Montessori s-a răspândit rapid pe tot globul și este considerată astăzi un reper în ceea ce privește principiile educației moderne. Sistemul de educație a fost testat și îmbunătățit peste 100 de ani, pe toate continentele.

Știai că fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, membrii casei regale din Marea Britanie, scriitorul Gabriel Garcia Marquez, chef Julia Child, scriitoarea Anne Frank sunt doar câteva dintre personalitățile care au fost educate în sistem Montessori?

Un element fundamental al acestei metode este că abordează copilul în totalitatea sa şi îl vede ca pe o persoană care învață în mod natural şi e interesată de progresul său. Abordarea este holistică și urmărește dezvoltarea pe toate planurile: este o metodă pedagogică profund umană, se preocupă în mod esențial, pe lângă transmiterea unor informații academice, de bunăstarea emoțională a copilului și integrarea acestuia în societate.

Grupele Montessori sunt formate din copii cu niveluri de vârstă diferite pe o plajă de 3 ani pentru a permite copiilor o experiență socială variată.

În pedagogia Montessori există un proces continuu de adaptare a mediului la copil. Un aspect cheie al acestei pedagogii este activitatea cu sfârșit deschis care permite copilului să exploreze şi dezvoltă gândirea creativă. Munca devine direcționată din interior şi se bazează pe interesul propriu.

La începutul anilor 2000, numărul estimativ de școli Montessori la nivel global era de 22.000 (sursa https://montessori-ami.org/news/2021-annual-report ).