Grupe de vârstă

Grupele mixte de copii sunt un element specific extrem de important în pedagogia Montessori. Comunitățile sunt formate din copii de vârste diferite, acoperind un interval de trei ani, de exemplu 1,5 – 3 ani, 3 – 6 ani, 6 – 9 ani, 6 – 12 ani, 12 – 15 ani. O astfel de grupă se formează treptat, pe parcursul mai multor ani, crescând organic de la 10-15 până la 30-35 de copii.

Dincolo de aritmetică, cei 30-35 de copii formează o comunitate, în care copiii nu mai sunt simpli observatori, ei devin parte din lume, așa cum o vor găsi când vor crește mari. În grupele mixte, copiii învață unii de la alții, interacționează și formează o comunitate similară celor în care vor funcționa ca adulți: în societate nu suntem împărțiți pe vârstă, ci interacționăm constant cu oameni mai tineri sau mai în vârstă. O clasă Montessori este o societate la o scară mai mică.

La vârsta de 1,6 – 3 ani (etapa de creșă) copilul face primul pas către comunitate. Mediul pregătit Montessori se concentrează pe nevoile copilului la această vârstă: mișcare, limbaj şi dobândirea independenței fizice funcționale– capacitatea copilului de a duce singur la bun sfârșit acțiuni cotidiene și dezvoltarea abilităților potrivite vârstei. Cadrul de libertăți și limite constructive oferă experiențe şi oportunități de creștere, dar și ocazii din care copilul învață că este un membru valoros al comunității.

Comunitatea 3 – 6 ani este un un spațiu care preia la o scară mai mică situațiile concrete din viața de zi cu zi. Copiii sunt familiarizați cu libertățile şi limitele care le oferă experiențe şi oportunități de creștere.

Copiii experimentează situații de viață reale și învață să le gestioneze într-un mediu sigur, având aproape adulți pregătiți pentru a-i sprijini și îndruma la nevoie.

Mediul pregătit încurajează independența -luarea deciziilor și asumarea consecințelor, iar materialele didactice Montessori susțin dezvoltarea academică a copilului.

Copiii pot continua educația în sistem Montessori, la Școala Monterra.

De ce grupe mixte?

gradinita cresa privata particulara montessori bucuresti
gradinita montessori bucuresti

Educatorul

Câți adulți în clasă?

gradinita cresa privata particulara
gradinita cresa privata particulara montessori bucuresti

Mediul Montessori