Materiale Montessori: Blocurile cu cilindri (cu buton)

Aici cresc Montessori

O clasă Montessori reprezintă un mediu special pregătit. O parte esențială a acestuia o reprezintă baza materială originală, cu materiale didactice specifice, organizate pe zone de interes.
-În procesul de învățare materialele se descoperă și se construiesc unul în funcție de altul, de la cel de complexitate redusă la următorul material, cu un grad sporit de dificultate.
-Materialele sunt interconectate, adesea existând relații complexe chiar între materiale din diferite arii curriculare, fiind bine cunoscut că metoda Montessori propune o abordare integrată.
-Materialele sunt așezate într-o manieră în care copilul poate vizualiza unde este el azi și încotro se îndreaptă mâine.
-Educatorul acționează ca un ghid, misiunea acestuia fiind de a identifica exact momentul în care copilul este pregătit pentru un anumit material și de a îi prezenta copilului utilizarea corectă, pentru buna înțelegere a conceptului respectiv.

Blocurile cu cilindri fac parte din aria curriculară senzorială și reprezintă patru blocuri cu grade de complexitate diferite, fiind prezentate copilului pe rând, în funcție de nivelul la care se află acesta. Întregul set conține patru suporturi de lemn prevăzute cu orificii pentru câte zece cilindri cu buton, cu dimensiuni ce variază gradual, de la 1 cm la 5,5 cm:

  1. înălțimea și diametrul cilindrilor descresc.
  2. înălțimea cilindrilor crește în timp ce diametrul lor descrește
  3. înălțimea cilindrilor rămâne constantă în timp ce diametrul lor descrește
  4. înălțimea cilindrilor descrește în timp ce diametrul lor rămâne constant

Este un material de bază pentru diferențierea vizuală a mărimilor, ajutând la rafinarea percepției dimensiunilor. Copilul își îmbogățește vocabularul cu termeni referitor la dimensiuni (subțire, gros, înalt, scund, greu, ușor etc.) și învață astfel să compare și să recunoască gradarea mărimii.

De asemenea, setul de blocuri cu cilindri pregătește copilul pentru activitățile matematice de mai târziu (clasificare, comparare și inseriere) și îl pregătește indirect pentru scris. Modul de manevrare, prinderea butonilor cu trei degete este similar modului în care va fi ținut instrumentul de scriere mai târziu – astfel încât este și un exercițiu de coordonare, motricitate fină și rafinare a mișcării.

La fel ca majoritatea materialelor Montessori, blocurile cu cilindri asigură controlul erorii și copilul poate realiza cu ușurință greșeala atunci când la final una dintre piese nu se potrivește sau rămâne nefolosită. Fiind un set de patru materiale ce se introduc treptat, posibilitățile de lucru cu acesta sunt extinse: există diferite moduri de prezentare (link la art cu prezentarea materialelor) (educatorii Montessori fiind special pregătiți pentru a le cunoaște și a putea decide care este abordarea potrivită fiecărui copil) și diferite extensii posibile, în special posibilitatea de a ajunge să lucreze cu întreg setul în același timp.

În încheiere iată și un filmulet prezentând lucrul cu blocurile cu cilindri (de observat încântarea copilului) și o prezentare de arhivă, susținută de Margaret Homfray, un om care a lucrat alături de Maria Montessori aproape 20 de ani:

https://www.youtube.com/watch?v=aSk1oWIkjG0

 

Alina F.

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn