Montessori acasa – 10 sfaturi pentru parinti

Aici cresc Montessori

Parintilor care doresc sa abordeze si acasa modelul holistic de crestere al copilului, propus de Maria Montessori:

1. Respecta copilul in fiecare aspect al vietii lui

Pur si simplu incearca sa te pui in locul lui si incearca sa gandesti care este motivul pentru care face asta? Oare de ce plange? Ni se poate intampla si noua, ca adulti, sa ne trezim cu o dispozitie proasta. Oferiti-i imbratisari suplimentare, cu siguranta in asemenea momente are nevoie de ele.

Cum ar fi ca miscarea ta prin casa sa iti fie limitata? Te-ar supara si pe tine, desigur. Copilul are nevoie sa aiba libertatea de a se deplasa acolo unde doreste, nu-i place sa fie fortat sa manance atunci cand nu doreste asta. Este nevoie sa-i respectam dorinta aceasta, si noi avem zile cand apetitul nu este la fel de mare ca de obicei.

Copilul are nevoie de respect, el simte atunci cand ii este oferit si-l poate oferi, la randul lui, atunci cand li se da un bun exemplu in acest sens. Tratarea copilului cu politete este cel mai bun mod de a-l invata sa o puna in practica. In felul acesta, politetea  poate fi invatata si de alti copii, ba chiar si de adultii care le sunt in preajma.

2. Libertatea de miscare

Oferiti-i spatiu pentru a se misca si pentru a explora in siguranta. Incearca sa privesti limitarile ca pe o colivie inafara careia copilul chiar nu are cum sa exploreze sau sa incerce noi posibilitati de miscare, cu toate ca asta reprezinta dorinta lui cea mai mare. Pe masura ce copilul invata sa se miste, poti extinde posibilitatile de explorare a mediului- amenajeaza un loc pe care sa se catere, sa se tarasca etc.

3. Libertatea de a alege

Da-i posibilitatea sa faca propriile alegeri. Atentie insa, important e sa aleaga ce culoare de periuta sa foloseasca pentru a peria dintii, nu poate alege daca sa se spele sau nu pe dinti.

4. E important sa ii dai posibilitatea de a castiga din ce in ce mai multa independenta

Da-i posibilitatea de a face lucruri pentru el insusi. Hainele cu sisteme de inchidere mai putin complicate il vor incuraja sa se imbrace si sa se dezbrace fara a avea nevoie de ajutorul nostru, permite-i sa se hraneasca singur de la o varsta frageda, chiar daca se murdareste, are nevoie de aceasta sansa pentru a o pune in practica si pentru a invata.

5. Comunicarea

E important sa-i vorbesti clar, articuland fiecare cuvant. Pronunta numele obiectelor care te inconjoara pentru a-i spori vocabularul. Foloseste formule de politete atunci cand i te adresezi  lui, dar si celor din jur. Seara e un moment foarte bun pentru a va povesti cum v-ati petrecut ziua. In felul acesta va invata, la randul lui, sa iti impartaseasca din experientele proprii.

6. Invata-l nu prin corectare, ci prin prezentare

Mai degraba decat sa decizi daca a facut bine sau rau, descrie-i in mod obiectiv ceea ce vezi. Daca greseste, arata-i modul corect in care s-ar fi putut face, fara a-i induce sentimentul de neputinta. In cazul in care pronunta gresit un cuvant, repeta ceea ce a spus, pronuntand corect. Nu-i spune ca a pronuntat gresit, doar ofera-i modelul de pronuntie prin repetare.

7. Pastreaza in camera lucruri cu sens, din materiale simple, naturale

Nu este nevoie de jucarii complicate, fara posibilitate de explorare. Copilul va fi amuzat de ele doar pentru o scurta perioada de timp. Cauta jucariile care incurajeaza copilul sa isi foloseasca mainile si inteligenta. Acestea il vor ocupa pe perioade lungi de timp, ii va face placere sa repete activitatile iar si iar. Maria Montessori vorbeste despre importanta manipularii obiectelor in dezvoltarea inteligentei.

8. Implineste-i nevoile, dar fa-l atent si la nevoile celor din jur

Ca parinti, suntem datori sa-i satisfacem nevoile. E important sa fim langa copil atunci cand acesta are nevoie de noi, dar la fel de important e si faptul de a-l face constient ca si cei din jurul lui au nevoi.

9. Rabdarea

Ceea ce il inveti acum, e o investitie pe termen lung. Nu actiona doar pentru a avea cateva momente de liniste. Te poti intalni cu exact aceeasi problema ulterior, in fiecare zi. In schimb, daca e nevoie de mai mult timp pentru ca un copil sa invete ceva, acorda-i acest timp.

10. In cele din urma, iubeste-l cu responsabilitate!

Daca faci acest lucru, indiferent de stilul parental pe care il urmati, vei fi pe calea cea buna. Aminteste-ti ca iti este ingaduit sa gresesti, dar si ca greselile fac parte din procesul de crestere…

Magda Crihan, Profesor Montessori 3-6 ani și 6-12 ani, diplomă AMI

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn