Un aspect mai puțin cunoscut al materialelor Montessori este că acestea se pot combina. În mediul pregătit există materiale care funcționează foarte bine împreună, putând fi alăturate și permițând astfel copilului să lucreze cu amândouă, acest aspect fiind numit ”extensie”. Firesc, nu putem combina oricare două activități, însă multe dintre ele sunt compatibile, ceea ce le face cu atât mai remarcabile: materialele Montessori impresionează prin faptul că întreg sistemul este secvențial și extrem de logic, activitățile fiind interconectate.
Aceste extensii se pot face ulterior prezentării și însușirii de către copil a informațiilor oferite de fiecare material în parte (abia apoi se pot folosi combinat), iar scopul lor este de a oferi modalități suplimentare de a explora conceptul prezentat de fiecare material în parte, introducând un grad nou de dificultate și adesea presupunând o viziune mai abstractă a noțiunii inițiale. În plus, ele pot stârni din nou interesul copilului pentru diverse materiale.
O parte dintre activitățile Montessori (zona senzitivă este bogată în exemple), oferă această posibilitate de a fi explorate diferit, împreună. Una dintre cele mai populare combinații este alăturarea turnului roz cu scara maro, două materiale ce îi ajută pe copii să înțeleagă variația în dimensiuni. Fiind proiectate respectând sistemul nostru numeric în baza 10 (ambele materiale au laturi ce progresează de la 1 cm la 10 cm.), ele sunt perfect compatibile. Structurile ce se pot crea combinând materialele sunt nenumărate, cele mai populare fiind documentate (adesea prezentate prin desene schematice). De obicei însă limita este dată doar de imaginația copilului, care creează astfel noi posibilități, exersându-și creativitatea și inventivitatea și bucurându-se de fiecare descoperire.
Alina F.
–––––––
Exemple de extensii ale materialelor Montessori puteți găsi și pe pagina de Pinterest a Monterra, în albumele dedicate ariilor curriculare.