De vorbă cu echipa Monterra. Pasiunea pentru educația Montessori autentică este liantul care ne-a ajutat ca la Monterra echipa să fie o comunitate frumoasă, cu energie bună, oameni care cred că ceea ce facem contează. Ne-am propus să vă prezentăm comunitatea noastră de oameni calificați, empatici, dornici să dezvolte permanent cunoaşterea şi motivaţia internă de învăţare a copiilor. Hadeți să îi cunoaștem mai bine, împreună!
Astăzi, un interviu cu Sabina Voinea, educator Montessori la Monterra (diplomă AMI 0-3 ani).
De vorbă cu echipa Monterra: Sabina Voinea
Ce calitate apreciezi cel mai mult la tine?
Am mai multe calități, mai ales modestia , dar cred că ceea ce mă ajută cel mai mult în calitate de educator Montessori este perseverența, pentru că ofer acest model copiilor. Mă bucur şi cred în ceea ce fac! Un educator Montessori vine la pachet cu multă răbdare , iubire, empatie, bunatate și disponibilitate.
De ce Montessori? Care a fost evoluția ta profesională?
Sunt absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (Iaşi, 2013). Am urmat cursurile de master din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Ştiinţe Social Politice.
În anul doi de facultate am descoperit alternativele educaţionale de care m-am îndrăgostit. Am rezonat încă din prima clipă cu principiile Montessori şi dorinţa mea a apărut tot atunci „Asta vreau să mă fac când voi fi mare!”, aceea de a fi într-o astfel de instituţie de învăţământ, într-un mediu al dezvoltării echilibrate. Am ales ca lucrarea mea de licenţă să cuprindă această arie educaţională, printre care si pedagogia Montessori.
Încă din timpul anilor de studii am început să lucrez cu copiii, fiind sigură că acest domeniu mi se potriveşte cel mai bine. Am lucrat ca terapeut comportamental (Registred Behaviour Technician) o perioadă, dar am ales să continui drumul meu în domeniul educaţiei, odată cu intrarea mea în Comunitatea Monterra.
De unde înveți în continuare și cum te pregătești mai departe?
În ianuarie 2018, am început cursul de educator Montessori AMI pentru nivelul 0-3 ani, susţinut de Nancy Lechner, la Institutul Montessori, Bucureşti. Pe lângă cursurile formale, fiecare zi la clasă este o lecție, este o oportunitate de învățare.
Revenind la educația formală, îmi doresc să urmez cursurile unui master în Evaluarea, Consilierea și Psihoterapia Copilului, Cuplului și a Familiei.
Ce pasiuni ai?
Îmi place să citesc cărți motivaționale, psihologice, dar cel mai mult îmi place să călătoresc cu mașina și să vizitez cât mai multe locuri interesante și pline de istorie. Aceste amintiri le împărtășesc cu drag copiilor și, deseori, se transformă în mici șezători la care copiii participă cu propriile amintiri sau doar cu ochi mari și curioși.
Spre ce sau cine (o ființă, o amintire, un loc sau un lucru) te întorci pentru a îți încărca sufletul?
Gândul îmi zboară acum la vacanțele școlare pe care le petreceam la țară alături de bunicii mei, care mi-au oferit iubirea necondiționată, libertatea și amintirile frumoase din copilărie. Asemeni lui Ion Creangă, amintirile din copilărie îmi bucură întotdeauna sufletul (și copilul interior).
Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la copii?
Sinceritatea copiilor este unul dintre lucrurile pe care le învăț zilnic de la copii. Iubesc sinceritatea mai mult decât orice, mai ales în combinație cu candoarea .
Cum este pentru tine să fii în echipa Monterra?
Comunitatea Monterra este pentru mine a doua casă, vin cu plăcere dimineața la grădi și mă bucur că fac parte din această echipă.