De vorbă cu echipa Monterra: Andra Chivu

Uncategorized

De vorbă cu echipa Monterra. Pasiunea pentru educația Montessori autentică este liantul care ne-a ajutat ca la Monterra echipa să fie o comunitate frumoasă, cu energie bună, oameni care cred că ceea ce facem contează. Ne-am propus să vă prezentăm comunitatea noastră de oameni calificați, empatici, dornici să dezvolte permanent cunoaşterea şi motivaţia internă de învăţare a copiilor. Hadeți să îi cunoaștem mai bine, împreună!

Astăzi, un interviu cu Andra Chivu, educator Montessori la Monterra (diplomă AMI 3-6 ani).

De vorbă cu echipa Monterra: Andra Chivu

De ce Montessori?

Ați avut vreodată șansa să faceți ceva uimitor, dar v-a fost frică să încercați? Mie, da, mi s-a întâmplat să-mi fie teamă. Imaginați-vă dacă, de la vârsta de 2 sau 3 ani, ați fi fost învățați că uneori este ok să faceți și greșeli, și chiar v-ar fi încurajat în această direcție … pentru că, până la urmă, experimentarea duce la descoperiri independente interesante. Cred că acest lucru ar fi putut schimba multe la modul în care vedeți și experimentați lumea acum.

Aceste lucruri m-au făcut să mă îndrăgostesc de lumea minunată Montessori. Aici pot fi eu, Andra. Mă pot dezvolta în ritmul meu. Pot crește alături de copii, pentru că da, și adulții învață de la cei mici.

Care a fost evoluția ta profesională?

Povestea mea în Montessori a început la 20 de ani (… și iata-mă la 24 de ani tot aici :D). La acea vârstă știam doar că vreau să lucrez (nu prea mult pentru că aveam și facultate) și că îmi plac foarte mult copiii, așadar am ajuns în Montessori. Eu sunt o fire foarte jucăușă, glumeață, așa că am prins din prima la copii. Sincer, nu știam absolut nimic despre această metodă, dar odată ajunsă aici am fost pur și simplu fascinată! Facinată de .. materiale, de această pedagogie, de metoda de comunicare.

Oportunitățile nu au încetat să apară în drumul meu spre cunoaștere și am reușit să fac și cursul AMI pentru pedagogi Montessori – intervalul de vârstă 3-6 ani. La acest curs am învățat că pedagogul este cel care îl urmează pe copil în drumul lui, copilul fiind propriul său profesor. De asemenea, pedagogul este persoana care învață prin intermediul copilului. Noi nu le știm pe toate, suntem oameni, întotdeauna se ivesc situații noi, informații noi, ideea este să cunoaștem metode prin care copiii să-și găsească singuri răspunsul la întrebări.

Ce calități crezi ca ar trebui să aibă un pedagog Montessori?

Cred că unul dintre cele mai puternice daruri pe care noi, ca ghizi Montessori, îl putem da copiilor este puterea de a intra în lume fără teamă și puterea de a crede în ei înșiși.

Faptul că educația și materialele Montessori se auto-corectează și noi, ca îndrumători, învățăm să împuternicim copilul să facă greșeli și să se corecteze mai târziu, duce la tineri care, sperăm, cresc în adulți care nu caută în mod constant îndrumare sau aprobare în persoanele de lângă ei. Ei vor deveni oameni încrezători, puternici care nu se împotrivesc atunci când se prezintă o provocare, deoarece au încredere în intuiția lor și știu că au răspunsuri și rezistență în interiorul lor.

Am citit undeva și mi-a placut foarte mult asemănarea între un ceasornicar și un pedagog Montessori. Nu credeți că există? Ba da. Și este foarte evidentă. Dacă un ceasornicar nu își duce lucrul până la capăt și nu face ca ceasul să funcționeze singur, dacă nu descoperă care este „suferinţa” mecanismului și nu-i stăpâneşte fiecare rotiţă înseamnă că nu este cel mai potrivit pentru această meserie. Răbdarea e una dintre calităţile cele mai importante ale unui ceasornicar. Exact ca și cea a unui pedagog. De unde ne luăm această răbdare? Din iubire și cu ajutorul cunoștințelor. Nu este vorba de acea iubire emoțională, ci mai degrabă o iubire spirituală necondiționată. Este acea iubire care ne ajută să spunem « nu » chiar și atunci când copilului nu îi place. E acea iubire care te ajută să nu-ți pară rău, ci te face să îl ajuți și să îl ghidezi în altă direcție.

Ce mesaj ți-ai transmite dacă te-ai putea întoarce în timp, către versiunea ta mai tânără?

Ține-o tot așa! Ești pe drumul cel bun! Mergi cu încredere pentru că vei avea parte de o experiența minunată în care te vei descoperi pe tine însăți, te vei observa, vei conștientiza tot ceea ce se întâmplă în jurul tău și te vei accepta. Nu uita un lucru: Bucură-te de fiecare provocare a călătoriei tale spre succes!

Ce te motivează? Care este bucuria fiecărei zile noi?

Dorința de a aduce o schimbare. Vreau să fiu un model pentru copii. Vreau să fac lucrurile așa cum vreau să-i vad pe copii că le fac. Maria Montessori a renunțat la cariera sa de doctor pentru a afla secretele copilăriei.  Iar atunci când ai această revelație (și mie tocmai mi s-a întâmplat asta) nu te mai poți întoarce și nu mai poti scăpa de ideea că a fi educator sau părinte este cel mai important lucru pe care îl poți face în lume.

 

 

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn