Imaginația și creativitatea sunt specifice copilăriei, iar combinate cu jocul, acestea pot participa la dezvoltarea socială armonioasă a copilului. Învățarea prin joacă – Coșulețul din cofraj de ouă – este un prilej minunat de a da frâu liber cretivității și imaginației. Imaginația oferă posibilitatea de a dezvolta empatia. Pentru a crea scenarii, personaje, copilul trebuie să se poată pune în situații diferite, pe care să le înțeleagă, exersându-și astfel capacitatea de empatie.
Acest lucru s-a întâmplat în timpul confecționării coșulețelor din cofraje de ouă. Ne-am imaginat în livadă: am simțit mirosul fructelor coapte, am discutat despre culori, am încercat să ne putem în locul fermierului care culege fructele.
În același timp am discutat despre obiectele și lucrurile pe care le folosim zilnic și care se strică sau se uzează, dar pe care le putem folosi în continuare, dincolo de scopul pentru care au fost produse. Simplele cofraje care protejează ouăle pe durata transportului au fost transformate în obiecte decorative care înfrumusețează acum clasa noastră.
Maria Montessori considera că nu poate exista progres fără imaginație. Ea afirma că ar trebui să prezentăm copiilor lumea în care ne aflăm, ajutându-i să descopere minunile sale, învățându-i să le respecte și să le aprecieze.
Editura Casa, prin colecția Hobby creativ vă oferă propuneri de activități practice pentru cei mici
Echipa Monterra