Limitări, disciplină și responsabilitate (lipsa pedepselor)
În procesul de educație Montessori nu se folosesc pedepse, disciplina nu este cea care vine din teamă. Este cautată disciplina interioară/ disciplina de sine ce apare spontan atunci când copilul începe să se concentreze, în momentul în care desfăsoară o activitate constructivă. Acest tip de disciplină este reprezentat de întărirea voinței, rafinarea autocontrolulului, dezvoltarea simțului ordinii și creșterea conștiinței de sine.
Una dintre cheile succesului metodei Montessori este faptul că promovează libertatea într-un cadru bine conturat. Ea se bazează pe o structură clară, dată de limite bine definite (mediul conţine limite naturale şi sociale, derivate din respectul față de comunitate dar și față de sine). Stabilirea limitelor se face cu ajutorul câtorva reguli simple, dar esențiale, și de obicei toate au aceeași idee de bază: tratează cu respect pe oricine și orice (toate ființele vii și toate obiectele materiale din mediul în care ne desfășurăm activitățile). Aceste reguli îi sunt comunicate copilului din timp, astfel încât el poate decide dacă doreşte să îşi asume consecinţele faptelor sale. Spre deosebire de pedeapsă, limita nu are niciodată scopul de a umili în vreun fel copilul, de a îl face să se simtă vinovat şi ruşinat de ceea ce a făcut – rolul ei este de a preveni repetarea comportamentului nedorit şi în mod ideal internalizarea de către copil a necesităţii comportamentului dezirabil.
În mediul Montessori modelăm valorile și comportamentele pe care dorim să le transmitem copiilor (cadrul didactic este un model de comportament dezirabil pentru copil) și, pe măsură ce facem asta, ne așteptăm ca ei să se miște natural în direcția unei discipline interioare din care se consolidează partea vizibila a disciplinei exterioare. Însoțim copiii în procesul de rezolvare a conflictelor personale și îi încurajăm ca în primul rând să discute unul cu celălalt. Pedagogul are rolul de a media conflictele, vorbind despre situația respectivă cu copiii, în scopul de a conștientiza situația creată și de a găsi împreună cea mai bună variantă pentru repararea greșelii. El va folosi tehnici de rezolvare a conflictelor – abordarea în trei pași (în primul pas fiecare copil își exprimă supărarea în cuvinte în timp ce celălalt ascultă, în al doilea pas fiecare îşi exprimă așteptările față de celălalt iar în al treilea pas fiecare face un angajament în măsura în care poate/dorește îndeplini așteptările celuilalt de la el) și va cere ajutorul grupului în întărirea și respectarea regulilor. Dacă se întâmplă ca un copil să aibă dificultăți în a accepta și a urma regulile de comportament și disciplină din cadrul Monterra și ajunge să se implice în comportamente periculoase sau ajunge ca în mod repetat să deranjeze și să împiedice activitatea de învățare și experiența de mediu securizant a colegilor săi, colaboram îndeaproape cu părinții si copilul pentru a găsi soluții potrivite pentru toate părțile implicate.