ESPERE

Metoda de comunicare ESPERE® a fost creată de către psihosociologul Jacques Salomé și oferă instrumente simple, concrete și prietenoase pentru a pune bazele unei comunicări asertive cu cei din jur. La fel ca în comunicarea nonviolentă, metoda ESPERE aplică principiile comunicării asertive, o comunicare profundă, pozitivă, plină de compasiune, de la inimă la inimă, în care dezvăluim mai multe lucruri despre noi și partea noastră de relație.

„A comunica” înseamnă „a pune în comun”.

Concret, iată câteva elemente de bază în comunicarea ESPERE:

  • Vorbesc la persoana întâi, despre mine, folosind EU; evit să vorbesc în locul celuilalt, la capătul lui de relație, folosind propoziții care încep cu TU.
  • Evit injoncţiunile (TREBUIE, ESTE TIMPUL, AR TREBUI); personalizez comunicarea şi îmi asum capătul de relație folosind EU cred că/ EU vreau/ EU simt/ EU am nevoie.
  • NU folosesc amenințări: dacă vei face asta, nu vei ieși afară.
  • NU folosesc șantajul: dacă vei face asta, vei primi o bomboană de ciocolată.
  • NU folosesc comparațiile şi devalorizările: fratele tău știe deja mult mai multe decât tine; eşti prea încet.

La Monterra comunicăm ESPERE atât în relaţia educatoare-copii, profesor-elevi, cât şi în relația cu părinții, pentru a putea construi relații sănătoase cu cei din jur. Toate cadrele didactice sunt instruite în această metodă, astfel încât la clasă avem o comunicare autentică, la persoana întâi, pornind de la propriile nevoi și cerințe cu fiecare copil în parte.

Cum arată ESPERE în clasă?

Ce instrumente vizuale folosim?