Abia săptămâna trecută s-au încheiat și la noi la grădiniță ”festivitățile” dedicate zilei mamei. Au durat ca în povești, trei zile și trei nopți :D… Aceasta deoarece fiecare grupă a serbat 8 martie în felul său, diferit, după cum s-a stabilit de comun acord în cadrul micilor comunități. Toate evenimentele au fost însă pregătite cu maaare grijă din timp și cu multe emoții din partea copiilor, care adesea au făcut eforturi apreciabile să țină secretul până în ziua cea mare. Si au reusit, surpriza a fost imensă de fiecare dată! 🙂 (unul dintre baieței ne-a spus că va încerca ”să uite” pentru că altfel nu are cum să nu îi spună mamei, fie și din greșeală :-)))).
Să începem însă cu începutul: Grupa Fluturașilor, unde s-a pregătit în mare taină… dulceață de portocale! Câteva zile la rând copiii au stors de zor portocale și au urmărit cu mare atenție întreg procesul de preparare, iar la final au și degustat, să fie siguri că e totul bine 😀 (micii critici au decis: e buună!). Am stat cu inima cât un purice, gândindu-ne că izul dulce de portocale care se răspândise în clasă avea să-i urmeze până acasă și să ne dea de gol, însă secretul a fost păstrat. Așa că am purces la următorul pas: am complotat cu tații ca, pe cât posibil, mamele să fie cele care să ajungă dimineața cu cei mici la grădiniță iar noi le-am asteptat la un pahar de ceai sau cafea… pluuuus… borcanelele cu dulceață de portocale :-).
Și iată și rețeta noastră, ”specială”:
- se storc portocalele
- din coaja rămasă, curățată și tăiată fâșii se insira „melcisori” pe ață
- se pun la fiert sforile cu melcișori si se lasă o vreme
- sucul de portocale se pune pe foc împreuna cu zahăr și câteva mere tăiate în patru
- se adaugă scorțișoară, ghimbir sau vanilie
- când zahărul s-a topit, se introduc și melcisorii din coaja de portocală și se lasă la fiert atât cât trebuie, ca pentru oricare altă dulceață, deși aceasta este foarte specială 🙂
- în cazul in care doriți să o preparați acasă, e nevoie să-i întrebați pe copii de micile secrete pentru un succes așa mare…
Grupa Albinuțelor a organizat ”ceaiul de la ora 5”, pregătind cu drag ceainice din carton verde (decorate cu buline colorate de diferite mărimi și danteluță albă, delicată). În interiorul lor se ascundea o surpriză: un mesaj din toată inima din partea piticilor și pliculețe de ceai care au ajuns în cănile mamelor, pe care le-am servit și cu biscuiți și fructe confiate. Ne-am simtit extraordinar – cei mici au învățat la Circle Time cântecul ”E ziua ta, mamico” și câteva melodii vesele de primavară așa că am cântat, am dansat, am râs și ne-am bucurat. Un moment vesel a fost și cel în care piticii încercau să prindă baloanele de sapun ce zburau prin sală :-). La final mamele au fost invitate să planteze câte un bulb de zambilă împreună cu cel mic – o amintire frumoasă a unei zile speciale.
La Grupa Licuricilor, mică dar voinică :D, a fost o întâlnire relaxată, plină de căldură și bucurie: am avut ceai și pateuri și fructe confiate, copii încântați să se laude cu clasa lor și mame vesele și emoționate… A avut mare succes și activitatea realizată ”în echipă” cu mamele, în care, pe sacoșe albe de pânză, conturul mânuțelor mici de pitici s-a așezat cuminte lângă cel al mâinilor de adult, completat cu flori, steluțe și… picturi ”abstracte” :D.
Serbarea de la Grupa Buburuzelor a stat sub semnul emoțiilor. Mamele au fost întâmpinate încă de pe hol cu mesaje de dragoste din partea copiilor: ei ne-au împărtășit ”de ce le iubesc” iar noi am pus pe hartie gandurile lor frumoase și le-am lipit pe drumul spre clasă. Declarații ca cele de mai jos au produs o avalanșă de emoții și zâmbete amuzate:
- ”O iubesc pe mama pentru că stă cu mine în pat până adorm, în fiecare seară.”
- ”O iubesc pe mama pentru că îmi dă in fiecare zi pastă de pește. Îmi place pasta de pește. O iubesc muuult, muult.”
- ”O iubesc pe mama pentru că mă duce în Parcul Tineretului unde sunt gogoși și trenulețe în care țipăm.”
- ”O iubesc pe mama pentru că tot timpul mă ia în brațe.”
- ”O iubesc pe mama pentru că este bună.”
Emoțiile au continuat cu intrarea copiilor în clasă, purtând în mâini lalele-cadou pentru mame, având ca fundal sonor melodia “De ziua ta mămico”… A fost o întâlnire plină de surprize, momente înduioșătoare, cântece vesele și, după cum vă spuneam, multe, multe emoții.
Încheiem mulțumindu-le mamelor pentru că au fost alături de noi și urându-le la rândul nostru: La mulți ani! Să aveți o primăvară frumoasă, plină de momente fericite alături de cei dragi!
Echipa Monterra