SAR = un indice pentru cantitatea de energie absorbită de ţesuturile organice (comercialvorbind, un SAR mic determina un dispozitiv mai performant / scump).
Şi pentru că o poză face cât o mie de cuvinte, am atașat imaginea de mai sus.
Dacă avem o antena omnidirecţională (aşa cum este cea de la telefon sau router) ce emite unde uniform pe o sfera, puterea se distribuie pe suprafeţe din ce în ce mai mari pe măsură ce te depărtezi. La distanţa r avem puterea P, la distanţa 2r avem puterea P/4 iar la 3r avem P/9. Deci intensitatea puterii unei antene scade de 4 (patru) ori dacă ne depărtăm de 2 (două) ori faţă de sursă (scade cu pătratul distanţei)
2W este puterea unui telefon GSM.
100mW este puterea unui router.
33mW este puterea unui transmiţător wifi de pe un laptop.
Ca să nu ne încurcăm la ordinele de mărime : 1Watt = 1000 miliWatti.
Concluzie : un telefon este de 20 de ori mai puternic decât un wifi !!!
În realitate – poţi să pui un router în fiecare camera din casă, având în vedere că are 100 mW e ca şi cum n-ar există. Dacă am dormi cu capul pe un router ar fi mult mai puţin grav comparativ cu somnul alături de un telefon ţinut pe noptieră.
Radiaţia specifică protocolului de comunicare wireless de tipul IEEE 802.11 b,g,n. denumit în mod uzual WiFi depinde de standardul folosit (b, g sau n) unde n are puterea cea mai mare. Deci – cel mai puternic router are 100mW – ce să mai spunem de cele din clasa b sau g.
Mai multe griji mi–aş face pentru telefonul care sună şi după aceea vorbim la el cu orele, fără bluetooth (un dispozitiv bluetooth nu poate să omoare nici o muscă cu cei 2.5mW).
Pentru încă o părerea de încredere, World Health Organization spune câte ceva aici, fără să între în detalii tehnice.
Eu zic că problema reală este: ce facem cu furtunile solare??? 🙂
Guest post: Adrian Burlă, părinte Monterra