Comportamente și valori – modele la creșă și grădiniță (II)

Aici cresc Montessori

De la naștere până la 6 ani copilul lucrează cu toate forțele la un proiect personal de maximă importanță: să devină un om al timpului și locului său? Copilul este în permanență observator și absoarbe în mod nediscriminatoriu modelele de comportament uman din jurul lui, încă de la creșă și grădiniță.

Dacă suntem aici să ajutăm copiii să-și construiască cele mai bune sisteme de referință pe care le-ar putea avea la început de drum, care sunt acelea?

Dacă atitudinile, comportamentele și valorile noastre se înscriu în baza de date a unui copil la început de drum și suntem conștienți că fie îl pot ajuta în a-și atinge maximum de potențial, fie îl pot bloca în drumul său, care sunt comportamentele, atitudinile și valorile pe care le-am alege?

Pare complicat? Chiar este!

Asumarea misiunii de a fi un model despre ce înseamnă să fii un om al timpului și locului tău poate să fie copleșitoare. Te poate stoarce de energie, poate să pară prea mult și imposibil de asumat. Până la urmă, ce responsabilitate poate fi mai mare pe lumea aceasta decât să influențezi în mod direct viața a 30 de copii? În fiecare an.

Această responsabilitate poate duce la dorința de a fi omul perfect, cu toate problemele aferente; poate duce la frică și teamă: dacă fac cea mai mică greșeală și “se strică” copilul?

 

Modele de comportament pozitive – creșă și grădiniță

 

Dincolo de teorie, cum arată situațiile concrete în care copiii primesc în mod direct modele de comportament pozitive?

Un copil a spart un obiect frumos. În clasă nu se aude: Aoleu, ce ai făcut?, ci: Ai nevoie de ajutor ca să strângi?

Doi copii se ceartă. Adultul nu alege să îi pedepsească, ci spune: Văd că aveți o neînțelegere, hai să vorbim despre asta.

La micul dejun un copil taie o banană sau un măr și alege să îi servească pe ceilalți copii. Așa facem noi lucrurile aici.

Un copil plânge. Adultul îi spune: Uf, cred că ești supărat, ai nevoie de o îmbrățișare?

Un copil lovește un alt copil. Adultul intervine: Mânuțele sunt pentru joacă, nu pentru lovit. Când ești supărat, folosești cuvinte.

Un copil este mai retras și nu e pregătit să participe la o discuție de grup. El are opțiunea de a împărtăși atunci când e pregătit.

Copilul și-a uitat jucăria pentru somn sau pijamaua preferată acasă. Adultul îl ajută să gestioneze tristețea, îl însoțește și îi arată cum putem face față dezamăgirilor și cum putem găsi susținere în cel de lângă noi atunci când avem o dificultate.

 

Toate aceste interacțiuni zilnice construiesc baza unui atașament sigur și a unei relații de încredere. Nu doar a copilului cu adultul, dar a copilului cu lumea.

Nu este nevoie de un răspuns perfect de fiecare dată, este suficient un răspuns bun de suficiente ori.

 

Modele de comportament în metoda Montessori

 

Conștientizând încă de acum 100 ani acest mod de construcție al copilului, Dr. Maria Montessori propune o educație individualizată, în care educatorul este un ghid. El are ca principală misiune să ofere un model suficient de bun despre ce înseamnă să fii un om al timpului și locului tău.

Darul prețios pe care îl primește copilul în mediul autentic Montessori este un adult conștient de faptul că modelele de comportament pe care le propune vor fi parte din baza de date pe care cei 30 de copii din grupă și-o construiesc de la naștere până la 6 ani.

 

În Montessori, ne luăm timp să reflectăm și să ne construim propria bază de date. Dacă suntem aici să ajutăm copiii să-și construiască cele mai bune sisteme de referință pe care le-ar putea avea la început de drum, care sunt acelea?

Unele situații sunt clare: alegem în orice moment adevărul, dreptatea și bunătatea. Alte situații au mai multe nuanțe și au nevoie de o lungă perioadă de reflecție pentru a stabili care sunt valorile și modelul de comportament pe care îl adoptăm în procesul nostru de a fi cât mai aproape de un model de om suficient de bun.

Și este ceea ce facem noi, la Monterra, în fiecare zi. Suntem prezenți și investim timp și energie pentru a ajuta în mod concret la construcția omului prin prezentări academice, prin însoțire emoțională, prin modelarea comportamentului și medierea conflictelor în acord cu educația pentru pace și educația pentru viață.

Împreună, părinți și educatori, suntem cocreatorii unui mediu de creștere, nu doar fizic, ci și emoțional, social, spiritual. Punem semințe de grijă, iubire și cunoaștere.

Folosim tot ceea ce am învățat și experimentat pentru a crește continuu, astfel încât să răspundem în fiecare zi acestei întrebări esențiale: Dacă suntem aici să ajutăm copiii să-și construiască cele mai bune sisteme de referință pe care le-ar putea avea la început de drum, care sunt acelea?

Echipa Monterra

 

 

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn