Comportamente și valori – modele la creșă și grădiniță (I)

Aici cresc Montessori

Știai că de la naștere până la 6 ani copilul lucrează cu toate forțele la un proiect personal de maximă importanță: să devină un om al timpului și locului său? Copilul este în permanență observator și absoarbe în mod nediscriminatoriu modelele de comportament uman din jurul lui. Nu de la vârsta școlară, atunci când acestea se predau structurat, ci încă de la creșă și grădiniță.
Vorbim în acest articol despre educația Montessori autentică, așa cum se întâmplă ea în clasele Monterra. Vorbim despre dezvoltarea copiilor așa cum se întâmplă sub ochii noștri, sub ghidarea educatorilor și profesorilor Monterra special pregătiți – calificări recunoscute la nivel internațional.

 

Observator pentru comportament și atitudini, încă de la creșă și grădiniță

 

Copilul este în permanență observator și absoarbe în mod nediscriminatoriu modelele de comportament uman din jurul lui. Adică mintea lui ca un burete nu este preocupată acum să stabilească ce e bine și ce e rău. Principala misiune de la naștere până la 6 ani este să absoarbă toate modelele la care este expus. De exemplu, copilul învață integral limba locului său, iar dacă este expus la înjurături, le va învăța și pe acestea. Mintea lui nu spune: A, nu, până aici! Eu învăț doar cuvintele frumoase!

 

Concret, până la 6 ani copilul vorbește fluent limba locului său, își însușește tot ceea ce înseamnă ritualurile societății respective, la care este expus: așa ne salutăm unii pe alții aici, așa stăm la masă, aceasta este mâncarea pe care o mâncăm, așa sărbătorim și ne bucurăm, aceasta este rutina zilnică, ritmul săptămânii și al anotimpurilor.

În același timp cu absorbirea cunoștințelor, copilul își construiește în fiecare moment și absoarbe, în conștient și subconștient, modele de comportament despre Ce înseamnă să fiu un om al timpului și locului meu? Pentru a face o paralelă, copilul pornește cu o bază de date goală, dar care are deja o structură, un cap de tabel și începe să o completeze cu experiențele proprii.

Copilul este în orice moment un atent și fin observator al comportamentelor adulților din jurul lui. Pentru că toate aceste lucruri intră în construcția bazei lui de date, încă de la creșă și grădiniță.

 

De la naștere până la 6 ani, copilul absoarbe o cantitate impresionantă de informații și cunoștințe. De aceea la Monterra îl așteptăm pe copil cu un mediu Montessori pregătit pe ariile Viață Practică, Limbaj, Matematică, Științe și Artă.

 

Modele de comportament 

 

Observăm cum pentru copii contează cele mai mici întâmplări zilnice, deși pentru noi sunt poate nesemnificative. Cum arată lumea lor?

  • am vrut să stau la masă lângă un coleg și el a vrut să lucreze singur
  • am așteptat să lucrez cu un material și un coleg l-a luat înaintea mea de la raft
  • mi-am dat seama că am venit cu șosetele care mă incomodează la grădiniță
  • azi sunt trist pur și simplu și am nevoie să mă plimb o vreme prin clasă
  • am vrut să mai mănânc o bucățică de cașcaval și s-a terminat
  • nu mi-e clar la ce oră mă ia mama azi de la grădiniță
  • azi știu că trebuie să merg la dentist și mi-e frică
  • nu vreau să îmi pun căciula când ieșim afară

 

De câte ori răspunsul adultului e suficient de bun și acordat la nevoile copilului, copilul decide că lumea e un loc bun și de încredere:

Este în regulă să deseneze și să își admire opera, în loc de Tu nu ai talent la desen.

Este în regulă să vorbească și să se exprime, în loc de Tu mai bine taci din gură, că spui numai prostii.

Este în regulă să meargă înspre ceilalți și să ceară ajutorul.

Este în regulă să aibă grijă de nevoile lui- cât are nevoie să mănânce, cât are nevoie să doarmă, de câte haine are nevoie etc, în loc de Mănâncă tot din farfurie.

E în regulă să își gestioneze hainele, să le piardă câteodată, să experimenteze asta, să învețe și să stăpânească procesul prin care are grijă de haine.

Este în regulă să fie trist și e ok să fie vesel, în loc de Doar bebelușii plâng. Copilul este membru al comunității și când este trist și când este vesel.

 

De exemplu:

Mama este supărată. Cum reacționează ea?  Intră la categoria <așa fac oamenii când sunt supărați>

Tata este în întârziere acum. Cum reacționează el?  Intră în caseta <așa fac oamenii când întârzie>

Eu am spart farfuria. Ce face adultul?  Intră în câmpul <așa fac oamenii când cineva greșește>

Eu plâng și mi se spune: nu mai plânge, nu ai de ce  Intră la categoria <așa fac oamenii când cineva plânge>

Adultul a făcut ceva și povestește cu totul altceva  Nu știm sigur, poate intra la categoria <oamenii nu spun întotdeauna adevărul>

 

Împreună, părinți și educatori, suntem cocreatorii unui mediu de creștere, nu doar fizic, ci și emoțional, social, spiritual. Punem semințe de grijă, iubire și cunoaștere.

 

Darul prețios pe care îl primește copilul în mediul autentic Montessori este un adult conștient de faptul că modelele de comportament pe care le propune vor fi parte din baza de date pe care cei 30 de copii din grupă și-o construiesc de la naștere până la 6 ani.

În Montessori, ne luăm timp să reflectăm și să ne construim propria bază de date. Dacă suntem aici să ajutăm copiii să-și construiască cele mai bune sisteme de referință pe care le-ar putea avea la început de drum, care sunt acelea?

 

Unele situații sunt clare: alegem în orice moment adevărul, dreptatea și bunătatea. Alte situații au mai multe nuanțe și au nevoie de o lungă perioadă de reflecție pentru a stabili care sunt valorile și modelul de comportament pe care îl adoptăm în procesul nostru de a fi cât mai aproape de un model de om suficient de bun.

 

Echipa Monterra

 

Distribuie acest articol:

Facebook
LinkedIn