La Școala Monterra oferim copiilor educație Montessori de calitate, bazată pe programa Montessori aprobată în România (prin Ordinul Ministrului nr 6142/1.11.2011) – care urmează standardul Montessori internațional – păstrând structura anului școlar aprobată de Ministerului Educației Naționale. Credem că în locul în care copiii își petrec cea mai importanta parte din timpul lor ar trebui să se întâmple și cele mai importante lucruri din viața lor. Să poată fi curiosi, angajați, susținuți, înțeleși. Să aibă prieteni adevărați. Să fie doar ghidați în învățare și nu împinși, constrânși sau măsurați. Ne dorim ca Școala Monterra să fie un astfel de loc, în care copiii să vină cu bucurie și să fie susținuți și ghidați de un educator care vede tot ce e mai bun în ei.
Scopul nostru este acela de a arăta copiilor întreg Universul şi de a îi ajuta să-şi găsească propriul loc în lume, devenind adulți împliniți:
- independenți
- creativi
- cu o bună capacitate de a lucra în echipă
- cu o bună capacitate de a dezvolta relații pozitive cu tipuri de persoane foarte diferite
- flexibili
- capabili să se reorienteze într-o largă varietate de situații, relații, profesii
- capabili să descopere resursele necesare și să le folosească eficient pe cele existente
- împliniți, mulțumiți de viața și de alegerile lor
- responsabili față de ei înșiși, munca lor, dar și față de ceilalți oameni
- responsabili față de natură și mediu
- capabili să-și susțină punctele de vedere în fața altora
- capabili să creeze curente de opinie, să exercite o influență constructivă asupra celor din jur
- capabili să se centreze pe binele comun
Între 6 și 12 ani copilul trece prin numeroase transformări fizice și psihice, acest interval fiind cunoscut în abordarea Montessori sub numele de ”planul doi de dezvoltare”. Este o nouă etapă în dezvoltarea copilului, o perioadă de intense acumulări, cu caracteristici proprii – iar Maria Montessori a gândit un curriculum care să răspundă acestor caracteristici, apelând la abilitățile pe care copilul le dezvoltă în această perioadă și susținând dezvoltarea lor. Într-o școală Montessori se regăsesc elementele fundamentale ale acestei pedagogii însă caracteristicile acestui interval de vârstă implică și diferențe în abordare. Iată lista caracteristicilor copiilor din planul doi de dezvoltare, conform AMI (Association Montessori Internationale):
- Dezvoltarea intelectuală – mintea conștientă
- Dorință de socializare
- Rezistență și energie fizică și psihică
- Imaginație bogată, activă
- Tendința de a se separa (delimita) de familie
- Dezvoltarea simțului de moralitate și dreptate
- Admirație față de eroi
- Capacitate mare de abstractizare
- Dorința de a realiza proiecte mari, sarcini grele, importante
- Responsabilitate în continuă dezvoltare
Planul doi de dezvoltare (6-12 ani), este un interval în care ordinea exterioară contează mai puțin pentru copil și prioritară este ”ordinea ideilor” – copilul învață să își ordoneze informațiile și își construiește propria structură mentală. Este o perioadă plină de contestări, în care va pune sub semnul întrebării fiecare aspect al lumii în care trăiește, din dorința de a judeca pentru el însuși și de a își crea propria opinie despre lucrurile din jur. Nu mai este dispus să facă lucrurile într-un anume fel doar pentru că așa se face sau pentru că așa i se spune să facă, vrea să înțeleagă de ce i se cere, de ce este “mai bine” așa. Acest interval este adevărata perioadă a lui “de ce?” – întrebările puse anterior de copil stăteau mai curând sub semnul sensibilității lui la limbaj, foamei lui de cuvinte, ca și nevoii lui de a ști mai degrabă cum stau lucrurile decât de ce. Copilul din al doilea plan de dezvoltare nu mai este mulțumit doar să știe cum se numesc lucrurile sau ce sunt ele, ci și de ce sunt așa, la ce folosește faptul că sunt așa. Apar întrebările filosofice și copilul este pregătit și dornic să afle totul despre totul. De asemenea, pentru copilul din al doilea plan de dezvoltare învățarea nu mai este predominant individuală ci este preferat lucrul în grupuri mici, acest lucru aducând cu sine învățarea socială (descoperă dinamica unei comunități, devine responsabil și independent, are simțul valorii și apartenența la grupul din care face parte).