La Monterra îi încurajăm pe copii sa aibă o alimentație sănătoasă și să mănânce în acord cu nevoile corpului lor. Cadrele didactice și adulții prezenți la masa de prânz au rolul de modela un comportament adecvat în timpul mesei (grație, curtoazie, grija pentru nevoile proprii dar și pentru confortul celor din jur), totul pentru o experiență plăcută a comunității (de a fi împreună). Copiii au de asemenea oportunitatea de a învăța despre alimentația sănătoasă prin intermediul materialelor Montessori de Viață Practică: materialul de făcut suc de portocale, cele de cojit/feliat legume și fructe etc, dar și prin intermediul discuțiilor din cadrul Circle Time, în cadrul activităților de după-amiază, precum și a unor activități extracurriculare – încurajăm astfel consumul de fructe şi legume crude. Porțiile sunt în concordanță cu vârsta copiilor si ei nu sunt forțați să mănânce ci mai degrabă sunt convinși într-o manieră prietenoasă, dorința noastră fiind ca cei mici să se bucure de hrană și să o aprecieze.

Prânzul și gustarea de după-masă sunt asigurate de o firmă de catering. Meniul si ingredientele folosite (fără prăjeli, bomboane și alte alimente care conțin zahăr în exces) reflectă preocuparea noastră comună pentru o alimentație echilibrată, sănătoasă și în același timp potrivită gustului și preferințelor copiilor. Pentru situațiile în care se dorește, oferim la cerere meniu vegetarian. De asemenea, propunerile noastre pentru tortul aniversatului sunt torturile cu fructe (în locul celor cu ciocolată) și recomandăm din toată inima torturile raw-vegan, asfel încât copiii să se bucure de o gustare sănătoasă. O variantă de meniu poate fi consultată aici (un exemplu, meniul curent este comunicat la începutul fiecărei luni către părinți) și iată câteva informații suplimentare:

  • Micul dejun nu conţine mezeluri sau dulciuri excesive, este bazat pe cereale integrale, lactate, fructe şi legume și alegem mierea în locul zahărului. Este oferit ca gustare complementară, integrată în programul educativ Montessori (aria curriculară Viață Practică) în regim de bufet suedez, prin intermediul oficiului alimentar de distribuție a alimentelor din cadrul Monterra. Gustarea de dimineață este pregătită pe loc, iar copiii pot participa la pregătiri. Alegem pâinea integrală și fructele locale, de sezon, în locul celor importate (de asemenea, copiii au zilnic la dispoziție legume crude – morcovi, castraveti, ardei, atât la bufetul de mic dejun cât și în sala, ca parte din materialele Montessori de Viață Practică).
  • Prânzul este întocmit de nutriţionist şi verificat prin ancheta alimentară trimestrială. Ciorbele si supele nu au nici un fel de amelioratori de gust iar conținutul de sare este mediu spre scăzut pentru întregul meniu. Avem o varietate mare de legume în meniul actual și în fiecare zi este nelipsită salata de legume proaspete din meniul copiilor. În majoritatea cazurilor am optat pentru o combinație între un fel cu carne si unul fără carne. Ne propunem ca în fiecare săptamână să avem o zi carne de pui, o zi carne de vita, o zi carne de curcan, o zi peste și o zi lacto-vegetariană, astfel încât să pastram echilibrul pe parcursul întregii săptămâni.
  • Gustarea de după amiază conţine alimente preparate în ziua respectivă de firma de catering (nu sunt cumpărate din comerț): am ales cu predilecție gustări sănătoase din făină integrală, fără zahăr, eventual îndulcite cu miere: biscuiți integrali cu semințe si miere, desert Voinicel (grâu, hrișcă, arpacaș cu nuci, stafide și miere), budincă de orez cu lapte și amaranth. Ca gustări dulci am pastrat câteva variante usoare, foarte plăcute de copii:plăcintă integrală cu mere, chec/brioșe cu fructe de pădure. Ne face placere să vă asigurăm că nici un desert nu conține margarină, ci doar unt.