În cadrul programului Școala după Școală (în fiecare zi în intervalul 16:00-18:00), ne-am propus să ne cunoaștem mai bine, să ne dezvoltăm și să aflăm cât mai  multe lucruri interesante cu ajutorul proiectelor de mai jos:

Revista Scolii – un proiect prin care copii își pot scrie propriile articole despre lucrurile pe care le-au aflat: rețetele pe care le-au încercat, sporturile preferate, ce filme au văzut, sfaturi pentru alții copii, jocurile interesante pe care le-au descoperit,  își pot publica propriile poezii sau povești, desenele…  astfel încât această revistă să ilustreze cât mai real viața și pasiunile copiilor. În cadrul revistei  scriem și despre proiectele pe care le realizăm, de la activitățile pe care le abordăm periodic (Oameni cu o Pasiune, Atelierul de Gătit) până la proiectele pe care le dezvoltăm pe o perioadă mai lungă de timp (Viața Mea, Atelierul de Povești, Reciclarea ca mod de viață, Prieteni noștri din Chitila, Grădina Școlii).

Atelierul de Povești – în cadrul acestui atelier exersăm și dezvoltăm creativitatea, scrisul și modul de exprimare prin intermediul poveștilor inventate de către noi. Copiii sunt atât scriitori propriilor povești cât și povestitorii  lor.

Viața Mea – în cadrul acestui proiect folosim materialele reciclabile, creativitatea și imaginația pentru a ilustra momente, locuri sau lucruri din viata noastră și a le împărtăși cu ceilalți copii.

Atelierul de Gătit – exersăm gătitul în cursul anului școlar. Alegem rețete delicioase și potrivite pentru ei astfel încât să prindă drag de gătit Provocarea pe care o propunem copiilor, prin intermediul acestei activitatii delicioase, este aceea de a folosi creativitatea și gustul în tot ceea ce facem.

Grădina Școlii – în cadrul acestui proiect parcelăm curtea de legume și o pregătim pentru însămanțările de toamnă, iar primăvara ne bucurăm de recoltă. Perioadic tăiem crenguțele uscate, plantăm bulbi și răsaduri, confecționăm și amplasăm în curte împreună cu copiii hrănitori și adăpători pentru păsări… și câte și mai câte!

Oameni cu o Pasiune- cu ajutorul acestui proiect, vom afla despre oameni care au facut din pasiunile lor un mod de viață, o modalitate de a schimba lumea în bine.  Aceste activități sunt structurate în așa fel încat să putem afla atât informații despre personalitatea propusă, cât și să-i putem aprofunda munca și creația. În prima parte vom urmării (cu ajutorul lecturii, suportului vizual, auditiv, planșelor) viața personalității respective, urmând ca apoi să încercăm noi să creem ceva din ceea ce ne-a inspirat această personalitate (pictat, desenat, bricolat, inventat, experimentat …). Vom aborda diverse domenii, de la muzică la tehnologie,   de la matematică la dans.  Aprindem imaginația copiilor cu promisiunea unui posibil viitor, calătorind prin viața unor personalități fascinante, oameni pentru care nemurirea pare a fi sinonimă cu ideea unei pasiuni atât de vie, că doar povestind despre ea devine dintr-odată extrem de palpabilă.  Brâncuși, Enescu, Edison, dar și… Simona Halep!

Credem  că toți copiii pot fi creativi şi pot rămâne creativi ca şi adulți, neavând nevoie de un „talent” special.  Expresivitatea și creativitatea, ca valori formative esenţiale, ocupă un loc foarte important în dezvoltarea personalităţii copilului, creativitatea fiind un fenomen complex, cu multiple posibilități, care implică o multitudine de calităţi: de cunoaştere, afective, voliţionale şi de personalitate. La Școala după Școală ne propunem să nu ne gândim ca avem ceva de învățat și să descoperim că avem ceva de trăit :D.