- Director și Fondator Monterra
- Membru fondator și Președinte A.D.E.M.R.
- Pedagog Montessori cu diploma AMI 0-3 ani (în curs de absolvire)
Sunt Anca Trifu, fondatoare a Școlii și Grădiniței Monterra, un proiect de suflet care a început in 2010 printr-o decizie curajoasa de renunțare la o cariera in finanțe pentru.. un salt in necunoscut. Este o decizie pe care nu am regretat-o niciodată, pe tot parcursul de creștere și devenire, de la o simpla idee la realitate, nici atunci când a fost greu, nici atunci când a fost foarte greu.😊
Instinctiv, am ales de la început sa conduc Monterra dintr-o poziție de conectare- la ceva mai înalt, mai mare decât mine. Concret, asta s-a tradus pentru mine intr-o încercare permanenta de a-mi alinia deciziile la interesul superior al copilului. Iar dacă deciziile nu se refereau la copii, s-a tradus intr-o Căutare a acelui punct de echilibru in care toate părțile au ceva de câștigat – material, emoțional, mental, afectiv sau relațional.
Pentru mine personal, a fost pana acum și continua sa fie un drum de creștere și descoperire. Mi-am depășit in acești 7 ani mai multe frici și convingeri limitative decât știam despre mine ca am😊. Câteva exemple:
De la Frica de a vorbi cu oamenii – “mie îmi place sa lucrez in Excel și atât” la “ nu am mai ajuns de o săptămâna la calculator, tot timpul vorbesc cu oamenii”
De la Frica de a vorbi in public la “Astăzi avem Seara Montessori pentru 50 de părinți.”
De la Frica de a gresi la “Fac tot ceea ce tine de mine pentru acest obiectiv. Cu siguranța nu sunt perfecta”
De la Frica de afirmare și frica de a spune NU la “Aceasta este regula și felul in care facem lucrurile la Monterra”.
De la Convingerea ca “eu nu sunt potrivită pentru lider, prefer sa fiu consilier” la “sunt liderul Monterra, inspir oamenii și aduc viziunea Monterra in viața școlii de zi cu zi”.
Am credința ca atunci când eu aleg sa fac ceva in acord cu misiunea mea profunda, oamenii, lucrurile si lumea din jurul meu se transforma și se aliniază la ceva mai înalt. Am primit in toți acesti ani mai mult sprijin decât credeam vreodată ca poate fi posibil. Ori de câte ori a fost greu, soluția venea inevitabil, câteodată in cea mai surprinzătoare forma. Sunt recunoscătoare:
…soțului meu pentru baza sănătoasă de creștere pe care mi-a oferit-o, cu lumina și iubire
….sorei mele, pentru ca Monterra a crescut in profunzime și complexitate prin continua oglindire a ideilor noastre
…părinților mei, care au oferit cu generozitate timp de calitate cu nepoții ori de câte ori a fost nevoie
…copiilor mei – Ștefan și Nichita – care m-au inspirat, mi-au dat putere și m-au ghidat pe tot acest drum
….fiecarui om care a intrat in viața mea la momentul potrivit pentru a aduce un mesaj, o soluție, o dezbatere, o idee, un conflict sau un moment de criza mai mică sau mai mare:)
Citeam de curând ca pentru a face ceva inovativ ai nevoie cu siguranța, măcar la început, de o doza sănătoasă de inconstienta și naivitate. Sunt total de acord😊. Am învățat din fiecare provocare și retrospectiv pot spune ca fiecare a venit fix la momentul potrivit. Ce mi-a fost cel mai greu? Sa rămân conectata și sa văd interesul superior al copilului de fiecare data. La început părea atât de simplu, după care situațiile deveneau tot mai gri, cu tot mai multe nuanțe și aveam nevoie de zile întregi de reflecție pentru a ajunge la claritate. Când ți se pare ca nu mai vezi drumul, atunci este cel mai greu.
Iarăși, a fost foarte greu sa ma schimb eu, sa-mi schimb perspectiva. Când la Monterra cresteau Montessori 50 de copii, cunosteam pe deasupra: numele copiilor, numele ambilor părinți, evoluția de la clasa, măcar 2-3 întâmplări din fiecare săptămâna pentru fiecare copil in parte…Cand Monterra a crescut la 3 sedii și peste 6 grupe de copii, lucrurile s-au schimbat. Mi-am dat seama ca am o noua misiune: sa păstrez viziunea și misiunea Monterra, sa găsesc oamenii potriviți care sa ducă mai departe Montessori înspre mai multe familii, sa creez un sistem care sa permită funcționarea noii structuri…In Montessori, clasa este in amonie totala când copiii se comporta la fel și in prezenta si in absenta adultului de la clasa. La Monterra, îmi propun sa creez acea organizație care își realizează misiunea fără sa recurgă la paradigma tradiționala de competitivitate, autoritate ierarhica și centrare exclusiva pe performanța. Mai degrabă, Organizația Monterra este un organism viu care funcționează prin cooperarea armonioasa a părților componente, in care fiecare parte contează, este importantă si doar impreuna ne putem împlini misiunea. Suntem in permanent contact cu mediul și învățam in fiecare zi sa ne bucurăm de mesajele cadou și sa respingem mesajele toxice.
Este o plăcere și o bucurie pentru mine in fiecare zi sa fac parte din echipa Monterra. Sa întâlnesc in fiecare zi oameni pentru care Copilul e in Centru iar misiunea mea de adult este ghidarea lui înspre împlinirea propriului potential. Sunt uimita in fiecare de zi de cât de frumos creștem impreuna și noi – fiecare membru al Echipei Monterra – la interior, alături de copii.
Va invit aici la Monterra sa creștem Montessori!